Güneş Panelleri ile Gelecek Nesillere Sürdürülebilir Bir Dünya Bırakmayı Hedefliyoruz!

Güneş Panelleri ile Gelecek Nesillere Sürdürülebilir Bir Dünya Bırakmayı Hedefliyoruz!

Güneş Panelleri ile Gelecek Nesillere Sürdürülebilir Bir Dünya Bırakmayı Hedefliyoruz!

Güneş Enerjisi Nedir?

Dünya çapında kullanılan bir enerji türüdür. Elektrik üretimi ve ısıtma gibi alanlarda iki şekilde üretilir; birinci üretim yöntemi, güneş pilleri olarak adlandırılan fotovoltaiklerdir (PV). Bu cihazlar, güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştürürler. 1954 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Bell Telephone Laboratories’de icat edildi. PV, bugün en hızlı yenilenebilir enerji teknolojilerinden biridir. Gelecekteki küresel elektrik üretim karışımında önemli bir rol oynamaya hazır olduğu da rahatlıkla söylenebilir. İkinci üretim şekli ise, CSP olarak adlandırılan, konsantre güneş enerjisidir. Güneş ışığını konsantre etmek için aynalar kullanılır. Bu ışınlar, türbini çalıştırmak ve elektrik üretmek için buhar oluşturan ısı sıvısıdır. Daha çok büyük ölçekli elektrik santrallerinde kullanılır. CSP santralinin solar PV santraline göre en büyük avantajlarından biri, güneşin battıktan sonra elektrik üretmesini sağlayan, ısı depolayabilecek erimiş tuzlarla donatılmasıdır.

Güneş Enerjisi Potansiyeli

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli, fosil enerji kaynaklarının 10.000 katından fazladır. Dünyanın tüm yüzeyine denk gelen güneş enerjisi potansiyeli, bilinen kömür rezervlerinin 50 katına, bilinen petrol rezervlerinin 800 katına denktir. Dünyada güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimi miktarı 2014 yıl sonu itibari ile 117 GW seviyesine ulaşmıştır.

Türkiye, yıllık 110 gün güneş enerjisi potansiyeline sahip olup, metrekare başına 1.100 kWh elektrik enerjisi üretebilecek durumdadır. (M. S. Cengiz, M. S. Mamiş. 2016. Termal Güneş Enerji Kullanımı ve CSP Sistemlerinin Verimlilik Analizi, BEU Fen Bilimleri Dergisi)

Güneş Enerjisi Neden Önemlidir?

Güvenli ve çevre dostudur, atmosferde sera gazı salınımına neden olmaz. Ev ve fabrikaların çatısına güneş paneli kurmak, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için güvenli ve kolay bir yoldur. Güneş enerjisi sınırsız bir kaynaktır, elektrik üretimi ve ısıtma gibi alanlarda kullanılır. Enerjide dışa bağımlılığı azaltarak ulusal ekonomiye katkıda bulunur.

Polipa olarak çevreye duyduğumuz saygı doğrultusunda her geçen gün sürdürülebilir adımlar atarak, daha sağlıklı ve yeşil dünyamızı gelecek nesillere güvenilir bir şekilde aktarmayı hedefliyoruz. Sizlere değer veriyor ve önceliğimizi, sürdürülebilir dünyayı sizlere emanet etmek olarak belirliyoruz.

 #ReviveTheCircle hareketimize destek olmak için bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

@polipaglobal 

Kaynak: https://yenader.org/tr_tr/gunes-enerjisi-nedir/

Yazıyı Paylaş

Benzer İçerikler